måndag 12 september 2016

Fantomen på operan Cirkus


Fantomen på operan - Cirkus

Var: Cirkus, Stockholm

När: 11/9 2016 (Genrep)

Turn youre face away, from the charised light of day. Music of the Night – Fantomen på operan.

Peter Jöback tar här sin paradroll som Fantomen till Stockholm efter bejublade framträdanden I London och New York och han får sällskap av Emmi Christensson I rollen som Christine Dae – Den unga balletdansören på Paris operan han har förälskat sig I och hjälpt fram till en storslagen debut I Hannibal. Det klassiska triangeldramat kompletteras av hennes älskade Raoul och utspelas under de mest utsökta melodier som musikalvärlden har att skåda signerat Andrew Lloyd Webber.

För som stort Cats fan tar det emot att erkänna att Fantomen ändå är Andrews mest klassiska mästerverk och här han samlat alla element som gör en klassisk megamusikal av finaste snitt – Vilket även bevisas av att original uppsättningarna fortfarande spelas i både London och New York ända sedan 80 talet.

Kostymerna är överdådiga på ett sätt man sällan ser i svenska produktioner och jag kan bara erinra mig några få svenska produktioner som har varit i närheten av denna prakt som främst manifesteras i operascenerna. Trots många bra och eleganta skapelser är det sällan svenska musikalproduktioner når upp till denna prakt och detaljrikedom i varje enskild kostym.

Även scenografin är utsökt och något annat är inte heller att vänta när man hämtat denna direkt från ”World Tour”. Fantomens scenografi är så perfekt anpassad till berättelsen och den opera merparten av musikalen utspelar sig på att det är svårt att tänka sig att den skulle kunna se ut på något annat sätt – Att en ”none replica” scenografi skulle kunna förmedla denna fantastiska berättelse lika bra som originalet gör.

Det finns helt enkelt ingenting att klaga på i detta fantastiska kostymdrama av bästa snitt. Som recensent är allt man kan göra att slå sig ner i salongen och njuta i fulla drag och det tänker jag göra nästa gång jag ser denna i oktober. Rekommenderas varmt och ärligt till alla som någon gång funderat på att se en riktig klassiker – Musikalernas musikal. Rekommenderas även varmt till alla älskare av god opera eftersom denna ligger så nära operan i format och sångläge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar