fredag 6 november 2015

West Side Story Uppsala


West Side Story Uppsala

Var: Svandamshallarna Uppsala

När: 5/11 2015 (Premiär)

I couldnt be happier! Glinda, Wicked

Sätter man upp West Side Story (WSS) i en idrottshall i Uppsala blir valet att göra musikalens båda gäng Jets och Sharks till två lag i en idrottsarena rätt självklart och väldigt träffsäkert. Scenen blir en upphöjd basket eller innebandy plan och sportvärldens kostymer lånar sig oväntat bra till all den dans som är WSS kännetecken. För det är dansen som driver denna Romeo och Julia inspirerade berättelse framåt och för att bli riktigt bra fodrar WSS många dansanta gängmedlemar och det har med råge i en mycket begåvad uppsättning ungdomar som är precis så dansanta man kan begära i en av världens bästa dansmusikaler.

Huvudrollerna i WSS innehavs av Tony (Rasmus Mononen) och hans älskade Maria (Maria Hartman) som möts under en skoldans och blir upp över öronen förälskade i varandra. Musikalen kräver att både Maria och Tony är försedda med rejält bra röster och detta krav uppfyller både Rasmus och Maria med råge. Det gäller även Bernandos (Nils Närman – Svensson) flickvän och Marias förtrogne Anita (Frida Modén Treichl) och resten av ensemblen. Man blir ständigt överraskad över hur bra denna blandning av proffs och amatörer agerar tillsammans och hur de lyfter hela musikalen till en klass väl i nivå med vad jag kan förvänta mig av en proffsuppsättning i Stockholm.

Till det positiva bör även nämnas musiken som spelades av Kungliga Akademiska Kapellet under ledning av Stefan Karpe och denna orkester bekräftar ännu en gång min tes att musikalmusik blir ännu bättre om man har en stor orkester. Akustiken är också utmärkt och man njuter av djupet och tyngden i musiken.

Det finns egentligen inget att klaga på i detta mästerverk men ska jag ändå framhålla något är det att golvet i arenan gungade rejält under alla ensemblenummer på ett sätt som gjorde att man kände varenda danssteg mycket tydligt.  Dock är jag inte helt säker på att det i sig är alltigenom dåligt då man genom detta fick ytterligare en dimension av närkontakt med dansen som är omöjlig att få i ett fast scengolv. Men känsliga bör kanske tänka på detta.

Sammanfattningsvis en mycket bra uppsättning som jag varmt kan rekomendera till alla som vill njuta av en ständigt aktuell musikal och samtidigt se hur bra man kan lyckas med en nytänkande uppsättning om man är ärlig mot värket och har en väl fungerande uppsättningsidé anpassad till den miljö man befinner sig i. Bra gjort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar