torsdag 5 december 2013

Sweeney Todd


Sweeney Todd

Var: Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm

När: 4/12 (Premiär)

Sweeney Todd är inget för mörkrädda. För detta är det närmaste man kan komma en skräckhistoria i den moderna musikalvärlden och även om jag inte är så förtjust i skräckfilmer görs detta väldigt bra och det finns stunder av komik i all dramatik vilket är vad varje nattsvart musikal behöver. 
Sweeney Todd handlar om barberaren Benjamin Baker som har förlorat allt och efter en långs tid exil i Australien återvänder som den demoniske hämnaren Sweeney Todd, utmärkt spelad av den inte helt okände musikalräven Peter Jöback. I London väntar pajbagerskan mrs Lovett (Vanna Rosenberg) på honom och hon har sparat hans rakkniv i alla dessa år, vilket blir redskapet för hans hämnd på domare Turpin (Philip Zandén) och hans lakejer.
Sweeney Todd är mörk, suggestiv och otäck, precis som en riktigt bra skräckhistoria ska vara och det märks att det är en gammal musikalräv med erfarenhet från stora uppsättningar i London och New York med i rollistan för här håller allt en utmärkt kvalitet och jag utlovar nästan West End klass på denna uppsättning, vilket är en ren njutning. 
Det finns egentligen ingenting att klaga på här utom möjligen att det stundtals var lite svårt att höra vad ensemblen sjöng i den skräniga och suggestiva musiken som i övrigt är välskriven av Stephen Sondheim, känd från bland annat West Side Story.

Bra gjort stadsteatern och ni som vill se bör skynda att boka, för denna uppsättning kommer att bli en stor succé, det törs jag utlova redan efter att ha sett premiären.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar